NOVOSTI

Pretraži
24.03.2011.

Usvojen Nacrt zakona o računovodstvu i revizijiNarodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je juče Nacrt zakona o računovodstvu i reviziji RS kojim se uvodi pojam subjekata od javnog interesa, čiji će finansijski izvještaji podlijegati obaveznoj reviziji.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je da je ovim nacrtom zakona uvedena obaveza društva za reviziju koji obavljaju reviziju subjekata od javnog interesa da obavljaju godišnji izvještaj o transparentnosti.

Tegeltija je rekao da je ovaj zakon djelimično usklađen sa propisima Evropske unije, jer je to postepeni proces, dodajući da se očekuje i skora izmjena direktiva iz oblasti računovodstva i revizije.

Reviziju finansijskih izvještaja obavljaju lica koja imaju profesionalno zvanje - ovlašćeni revizor, koja posjeduju licencu za rad na poslovima revizije finansijskih izvještaja i koja su zaposlena ili angažovana od privrednog društva za reviziju, navodi se u obrazloženju ovog Nacrta zakona.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić smatra da bi pitanje revizije finansijskih izvještaja trebalo da obavlja isključivo državna revizija.

Poslanik PDP-a Diana Čekić rekla je da je ovaj zakon prihvatljiv za PDP, jer predstavlja veliki napredak u ovoj oblasti.

Čekićeva je rekla da je značajna odredba ovog zakonskog rješenja da obaveznoj reviziji podliježu subjekti od javnog interesa.

Poslanik Demokratske partije Dragan Čavić smatra da zakon o računovodstvu treba da bude odvojen od zakona o reviziji.

Čavić je rekao da Poreska uprava RS treba da izvrši kontrolu bilansa stanja preduzeća u smislu da li su u poslovnim knjigama uspjesi preduzeća pravilno evidentirani.

Izvor: www.komorars.ba

ARHIVA NOVOSTI