NOVOSTI

Pretraži
23.12.2010.

Usvojene izmjene Zakona o doprinosimaNarodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima koji predviđa povećanje zbirne stope svih doprinosa u RS sa 30,6 na 33 odsto.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je da će povećanje zbirne stope doprinosa obezbijediti pokriće deficita u vanbudžetskim fondovima.

"Zakon predviđa povećanje stopa doprinosa za penzijsko-invalidski sistem sa 17 na 18 odsto, za zdravstveno osiguranje sa 11,5 na 12,5 odsto, za dječiju zaštitu sa 1,4 na 1,5 odsto, a za osiguranje od nezaposlenosti sa 0,7 odsto na 1 odsto", istakao je Džombić.

On je naveo da je zakonom propisan izuzetak da kod zaposlenih iz oblasti proizvodnje tekstila, kože i obuće osnovicu doprinosa ne predstavlja lično primanje, već 25 odsto od prosječne mjesečne bruto plate u RS.

"Ovaj izuzetak odnosi se samo na 2011. godinu i predstavlja rezultat dogovora socijalnih partnera u Srpskoj, imajući u vidu da se oblasti prerađivačke industrije nalaze u najtežoj finansijskoj situaciji", istakao je Džombić.

On je rekao da Zakon predviđa povećanje stopa svih doprinosa u RS, te obavezu svih isplatilaca doprinosa da dostavljaju mjesečni obračun doprinosa Poreskoj upravi RS.

"Ovakva mjera pojačava sistem kontrole plaćanja doprinosa, a s tim ciljem predviđa se nastanak obaveze plaćanja doprinosa do kraja mjeseca za prethodni mjesec", istakao je Džombić.

Prema njegovim riječima, Zakon stvara socijalnu sigurnost, poboljšanje izvršenja obaveza poslodavaca u RS i sprečavanje zloupotrebe radnika.

Poslanik PDP-a Slavko Vučurević smatra da će povećanje stopa doprinosa izazvati smanjenje broja uplatilaca doprinosa i zaposlenih u Srpskoj.

Poslanik SDS-a Zoran Latinović smatra da je neprihvatljivo povećanje stopa doprinosa, jer one predstavljaju direktan udar na privredu Srpske i pogoršanje uslova privređivanja u RS.

Izvor: www.radiobobar.com

ARHIVA NOVOSTI