NOVOSTI

Pretraži
20.10.2009.

Povećanje posebne akcize na cigareteOd početka 2010. godine posebna akciza na cigarete povećava se sa 0,15 na 0,30 KM po kutiji, a minimalna akciza iznosiće 0,80 KM po kutiji. Ovo je definisano Odlukom o utvrđivanju stope posebne akcize i iznosa minimalne akcize, koju je juče donio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje.

Odluka predstavlja nastavak harmonizacije sa sadašnjom visinom minimalne akcize u EU od 64 EUR za 1.000 cigareta (ili 1,28 EUR/pakovanju), do 2015. godine.

Upravni odbor UIO je na jučešnjoj sjednici usvojio i Izmjene i dopune Zakona o carinskoj tarifi BiH, kojim se značajno smanjuju stope carine za određene proizvode, koje domaći proizvođači koriste kao repromaterijale. Radi se o potrebama proizvođača i prerađivača iz oblasti metalne i tekstilne industrije, te oblasti poljoprivredne proizvodnje. Cilj izmjena i dopuna Zakona o carinskoj tarifi BiH je prilagođavanje stvarnim potrebama bosanskohercegovačkih proizvođača na način da im se omogući uvoz repromaterijala na nivou stopa po Kombinovanoj nomenklaturi Evropske unije, čime će se dovesti u ravnopravan položaj po pitanju konkurentnosti svojih proizvoda.

Izvor: www.uino.gov.ba

ARHIVA NOVOSTI