NOVOSTI

Pretraži
09.04.2024.

NOVA FISKALIZACIJA – VAŽNE INFORMACIJEKAD POČINJE I ŠTA JE NOVO? KO OBEZBJEĐUJE KASE?

Nova fiskalizacija počinje krajem aprila i najvažnija novina jeste da obuhvata gotovo sve privrednike i sve djelatnosti.
Druga važna informacija jeste da Ministarstvo finansija obezbeđujući besplatne fiskalne kase za sve obveznike.

KO SE I KAD FISKALIZUJE? KO JE OSLOBOĐEN FISKALIZACIJE?

PRVA GRUPA OBVEZNIKA: Svi oni koji su do sada bili fiskalizovani će u toku maja i juna biti u obavezi da krenu u proces fiskalizacije.
DRUGA GRUPA OBVEZNIKA: Svi oni koji su do sada bili oslobođeni fiskalizacije (kao što su veleprodaje, usluge među pravnim licima, zanatske usluge...) u narednih 6 mjeseci biće pozvani da započnu proces fiskalizacije.
Oslobođeni fiskalizacije su advokati, kockarnice i poljoprivrednici koji prodaju vlastite proizvode.Sva lica koja postanu obveznici nakon objave Javnog poziva za tu djelatnost dužna su da prije otpočinjanja vršenja prometa robe i usluga pokrenu postupak nove fiskalizacije.

KOJI JE POSTUPAK FISKALIZACIJA?

Postupak fiskalizacije počinje podnošenjem elektronskog zahtjeva za fiskalizaciju.
Nakon podnošenja zahtjeva klijent (obveznik) čeka da mu se obrati operater (www.ofs.ba) koji direktno od Poreske Uprave dobija informacije o obvezniku i nakon pripreme uređaja dolazi kod obveznika, postavlja kasu i vrši obuku.

KAKO FUNKCIONIŠU I IZGLEDAJU NOVE KASE?

Nove fiskalne kase su veličine POS terminala i mogu se koristiti na dva načina:
OPCIJA 1: Na kasi se direktno unose artikli, kucaju računi i štampaju fiskalni. Ova opcija je namjenjena za obveznike koji imaju manji broj računa dnevno.
OPCIJA 2: Kasa se koristi za fiskalizaciju, a računi se kucaju kroz softver na računaru. Ova opcija je za obveznike koji su i do sada koristili računar za izdavanje računa, ali i za sve one koji su do sada koristili obične kase a imaju veći broj računa dnevno te je izdavanje računa na maloj kasi nepraktično.

ARHIVA NOVOSTI