NOVOSTI

Pretraži
04.12.2023.

Inicijativa za izmjenu Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosimaU ime firme KontoProm d.o.o. iz Bijeljine, te u ime privrednih društava i preduzetnika kojima pružamo knjigovodstvene usluge, podnijeli smo inicijativu Ministarstvu finansija da sačine prijedloge za izmjenu Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima.

Predložili smo:
1) Da topli obrok bude neoporeziv bez obzira na to da li se isplaćuje ili priprema ili obezbjeđuje putem keteringa i to do iznosa od 1% prosječne neto plate u Republici po zaposlenom dnevno.

2) Da se omogući korišćenje ličnog odbitka bez ograničenja na mjesečnom nivou tj. da se lični odbitak može koristiti bez obzira na broj isplata plata u jednom mjesecu.

3) Da se maksimalan godišnji iznos prihoda za malog preduzetnika sa 50.000 KM podigne na 100.000 KM.

4) Da mali preduzetnik koji je izgubio status malog preduzetnika može taj status ponovo tražiti naredne godine, tj. da se odvojeno tretira gubitak statusa i voljni opoziv statusa.

5) Da se ukine član 10a Zakona o doprinosima kojim je regulisano da osnovica za doprinose ne može biti niža od najniže bruto plate u Republici i kojim se nepravedno ograničava pravo i sloboda pojedinaca i negativno utiče na poslovanje poslodavac koji nemaju namjeru zloupotrebljavati pravo na zapošljavanje radnika na nepuno radno vrijeme.


Prijedlozi su kreirani sa ciljem postizanja ravnopravnosti i pravednijeg oporezivanja, pojednostavljivanja prijavljivanja i kontrole poreskih obaveza, te smanjenja negativnih efekata inflacije.

Nadamo se da će Ministarstvo finansija razmotriti i usvojiti naše prijedloge. Sve koji su u mogućnosti da u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti utiču na usvajanje ovih ili sličnih prijedloga molimo da pruže podršku.


U Bijeljini, 4.12.2023. godine

KontoProm d.o.o. - knjigovodstveni servis

ARHIVA NOVOSTI